FANLARARO INTEGRATSIYA ASOSIDA O‘QITISHNING DIDAKTIK IMKONIYATLARI: NAZARIY METODOLOGIYA VA EKSPERIMENTAL- EMPIRIK TAHLIL - Mayliyeva Ilmira Raximberganovna (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
ANNOTATSIYA Ushbu  tadqiqot  zamonaviy  ta’lim  paradigmasida  fanlararo  integratsiya metodologiyasining  didaktik  imkoniyatlarini  ilmiy  va  empirik  jihatdan  asoslashga bag‘ishlangan.  Maqolada  an’anaviy  monodisssiplinar  ta’lim  tizimidagi  cheklovlar tahlil qilinib, bilimlarni sintezlash orqali o‘quvchilarning tizimli fikrlash, muammoli vaziyatlarni  hal  qilish  va  funksional  savodxonlik  kompetensiyalarini  rivojlantirish mexanizmlari  ochib  berilgan.  Tadqiqot  davomida  STEAM  (Science,  Technology, Engineering,  Arts,  Mathematics)  yondashuvi,  loyihaga  asoslangan  ta’lim  (Project-Based Learning — PBL) va muammoli ta’lim modellarining didaktik salohiyati tajriba-sinov ishlari yordamida tekshirildi. Eksperiment natijalari shuni ko‘rsatdiki, fanlararo integratsiyalashgan  o‘quv  modullari  o‘quvchilarning  kognitiv  faolligini  24.6%  ga oshiradi  va  nazariy  bilimlarni  real  hayotiy  vaziyatlarga  tatbiq  etish  koeffitsiyentini sezilarli darajada mustahkamlaydi. Tadqiqot yakunida zamonaviy maktablar va oliy ta’lim muassasalari uchun integrativ o‘quv rejalari va didaktik topshiriqlar majmuasini ishlab chiqish bo‘yicha amaliy tavsiyalar ilgari surilgan.