JISMONIY SHAXSLARDAN OLINADIGAN DAROMAD SOLIG‘I BO‘YICHA SOLIQ YENGILLIKLARINING SAMARADORLIGINI BAHOLASH VA IJTIMOIY RIVOJLANISHGA TA’SIRINI O‘RGANISH - To'lqin Ubaydullayev, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Hozirgi kunda jismoniy shaxslardan olinadigan daromad solig‘i davlat budjeti daromadlarini  shakllantirishda  muhim  fiskal  vositalardan  biri  hisoblanadi.  Mazkur soliq turi davlatning moliyaviy barqarorligini ta’minlash bilan bir qatorda, aholining ijtimoiy  himoyasini  kuchaytirish,  daromadlar  tengligini  saqlash  hamda  iqtisodiy faollikni rag‘batlantirishda muhim ahamiyat kasb etadi. Ayniqsa, soliq yengilliklari tizimi  aholining  real  daromadlarini  qo‘llab-quvvatlashda  va  turmush  darajasini yaxshilashda samarali instrument sifatida namoyon bo‘lmoqda. O‘zbekistonda 2019-yildan  boshlab  jismoniy  shaxslar  daromad  solig‘i  bo‘yicha  yagona  12  foizlik stavkaning joriy etilishi soliq tizimini soddalashtirishga xizmat qildi. Ushbu islohot natijasida soliq bazasi kengaydi va rasmiy bandlik darajasi sezilarli oshdi. 2020-yilda jismoniy shaxslar daromad solig‘i bo‘yicha budjet tushumlari 15 trillion so‘mni tashkil etgan bo‘lsa, 2021-yilda 18 trillion so‘mga, 2022-yilda 24 trillion so‘mga, 2023-yilda 30 trillion so‘mga, 2024-yilda 42,4 trillion so‘mga yetdi. 2025-yilning birinchi yarmi yakunlariga ko‘ra esa ushbu ko‘rsatkich 24,8 trillion so‘mni tashkil etib, o‘tgan yilning mos davriga nisbatan 19,6 foizga oshgan.