DOIRADA BERILGAN KASR TARTIBLI SUBDIFFUZIYA TENGLAMASI UCHUN BOSHLANG'ICH CHEGARAVIY MASALANI YECHISH - Qodirova Marhabo Shuxrat qizi, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya:  Ushbu  ilmiy  ishda  doirada  berilgan  kasr  tartibli  subdiffuziya tenglamasi uchun boshlang‘ich-chegaraviy masalani yechish masalasi batafsil ko‘rib chiqiladi.  Kasr  tartibli  subdiffuziya  tenglamalari  orqali  fizik  jarayonlarning  klassik modellenishidan  farqli  o‘laroq,  murakkab,  masalan,  xotira  effektiga  ega  yoki inertsiyali  fizik  tizimlarni  tavsiflash  mumkinligi  asoslanadi.  Ishda  aynan  doiraviy sohada  subdiffuziya  tenglamasi  uchun  boshlang‘ich  va  chegaraviy  shartlar  bilan qo‘shimcha  masala  tuziladi,  umumiy  yechimni  topish  uchun  analitik  va  numerik usullar  ko‘rib  chiqiladi,  mutaxassis  va  talabalarga  tushunarli  tarzda  ilmiy  izohlar keltiriladi.  Olingan  natijalarning  matematik  jixatlari,  fizik  ma’nosi  va  amaliy qo‘llanilishi,  shuningdek,  kasr  tartibli  hisoblashlarning  zamonaviy  muhandislik  va fizika sohalarida o‘rni mufassal tahlil qilinadi. Mazkur tadqiqot kasr tartibli darajali hodisalarning  tahliliga  bag‘ishlangan,  zamonaviy  ilmiy  tadqiqotlarda foydalanilayotgan yechim metodikalarining afzalliklarini yoritadi.