MARGANES OLIY SILITSIDI – KREMNIY O‘TISH CHEGARASIDAGI KONTAKT QARSHILIGINI HISOBLASH - Q.Q.Qurbonaliyev, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Marganes  oliy  silitsidi  –  yarimo‘tkazgich  kremniy  tizimining  o‘tish chegarasidagi omik kontakt elektr toki yoki kuchlanishni yarimo‘tkazgich kremniyga uzatishga xizmat qiladi. Omik kontaktga qo‘yilgan asosiy talab, tok va kuchlanishning ishlash qiymatlari oralig‘ida sezilarli qo‘shimcha qarshilik hosil qilmasligi kerak. Bu holatda, kontakt qarshiligining qiymati juda kichik va uning volt-amper tavsifi chiziqli bo‘lib, Om qonuniyati chiziqli bo‘lishini talab etadi. Bunday mukammal omik kontakt olish  amaliyotda  juda  qiyin  hisoblanadi.  Shu  sababli  yarimo‘tkazgich  asboblarda olingan omik kontaktlar sof (ideal) omik kontaktga yaqin bo‘ladi. Yarimo‘tkazgich materiallarning sirt sathlaridagi tokini hisobga olmagan xolda omik kontaktga qo‘yilgan talablarni nazariy hisoblaymiz[1].