BIOMETRIK MA’LUMOTLARNI HIMOYA QILISHNING KONSTITUTSIYAVIY VA XALQARO-HUQUQIY ASOSLARI - Komilova Roza Hamrobek qizi, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
O‘zbek  tilida  annotatsiya.  Ushbu  maqola  biometrik  ma’lumotlarni  himoya qilishning  konstitutsiyaviy  hamda  xalqaro-huquqiy  asoslarini  tizimli  tahlil  qiladi. Tadqiqotning  maqsadi  shaxsning  daxlsizligi,  xususiy  hayot  sir-asrorlari  va  axborot xavfsizligi  kesishmasida  biometrik  identifikatsiya  amaliyotlarining  huquqiy chegaralarini  aniqlash  hamda  ularni  milliy  tartibga  solishning  takomillashuv yo‘nalishlarini  asoslashdan  iborat.  Metodologiya  sifatida  normativ-huquqiy  tahlil, qiyosiy-huquqiy  yondashuv,  huquqni  qo‘llash  amaliyotini  doktrinal  sharhlash  va riskga asoslangan baholash modeli qo‘llanildi. Ilmiy yangilik biometrik ma’lumotlarni “maxsus  toifadagi  shaxsiy  ma’lumotlar”  sifatida  konstitutsiyaviy  mutanosiblik  testi orqali himoya qilish konsepsiyasini hamda xalqaro standartlar bilan uyg‘unlashtirilgan minimal  kafolatlar  matritsasini  taklif  etishdadir.  Amaliy  ahamiyat  nazorat mexanizmlari,  rozilik  institutining  sifat  mezonlari  va  transchegaraviy  uzatishda kafolatlarning huquqiy dizaynini aniqlashtirish bilan ifodalanadi.