SUN’IY INTELLEKT MODELLARINING ZAIFLIKLARI VA ULARNI HIMOYALASH USULLARI (AI SECURITY) - Abdullayev Lochinbek,; Abdullayev Munis Qurbonovich, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Ushbu maqolada sun’iy intellekt tizimlarining xavfsizligi bilan bog‘liq dolzarb muammolar  va  ularning  zamonaviy  axborot  tizimlaridagi  ahamiyati  tahlil  qilinadi. Tadqiqotning asosiy maqsadi sun’iy intellekt asosida ishlovchi tizimlarda uchraydigan xavfsizlik  tahdidlarini  aniqlash,  ularni  tasniflash  hamda  mavjud  himoya yondashuvlarini  o‘rganishdan  iborat.  Tadqiqot  jarayonida  tahliliy  va  taqqoslash usullaridan  foydalanilib,  mavjud  ilmiy  adabiyotlar  va  amaliy  holatlar  asosida xavfsizlik  muammolari  ko‘rib  chiqildi.  Maqolada  chalg‘ituvchi  hujumlar, ma’lumotlarning buzilishi, modelni noqonuniy nusxalash hamda shaxsiy ma’lumotlar maxfiyligi bilan bog‘liq xavflar alohida tahlil qilinadi. Shuningdek, sun’iy intellekt tizimlarining  barqarorligi  va  ishonchliligini  oshirishga  qaratilgan  himoya mexanizmlari,  jumladan,  xavfsiz  ma’lumotlar  bilan  ishlash,  modelni  tekshirish  va monitoring qilish usullari yoritib beriladi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, sun’iy intellekt  xavfsizligini  ta’minlash  faqat  texnik  choralar  bilan  cheklanib  qolmasdan, kompleks va tizimli yondashuvni talab etadi. Mazkur maqola sun’iy intellekt asosidagi tizimlarni  xavfsiz  va  ishonchli  ishlab  chiqish  bo‘yicha  ilmiy  va  amaliy  tavsiyalar berishga qaratilgan.