DZYUDO KURASHIGA DASTLABKI O‘RGATILAYOTGAN 15–17 YOSHLI SPORTCHILARNING UMUMIY VA MAXSUS JISMONIY TAYYORGARLIGINI RIVOJLANTIRISH SAMARADORLIGI - Sh.Turdiyev (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Mazkur  maqolada  dzyudo  kurashiga  dastlabki  o‘rgatilayotgan  15–17  yoshli sportchilarning umumiy va maxsus jismoniy tayyorgarligini rivojlantirishga qaratilgan mashg‘ulot metodikasining pedagogik samaradorligi yoritilgan. Tadqiqotda jami 20 nafar sportchi tajriba va nazorat guruhlariga ajratilib, ularning tayyorgarlik darajasi pedagogik  tajriba  boshida  hamda  yakunida  baholangan.  Tajriba  guruhi mashg‘ulotlarida  umumrivojlantiruvchi,  maxsus-tayyorlov  va  dzyudoga  xos mashqlarni  izchil  uyg‘unlashtirishga  asoslangan  12  haftalik  metodika  qo‘llanilgan. Tajriba  yakunida  mazkur  guruhda  umumiy  jismoniy  tayyorgarlik  ko‘rsatkichlari 14,09–18,06  foizga,  maxsus  jismoniy  tayyorgarlik  ko‘rsatkichlari  esa  14,06–16,94 foizga yaxshilangan. Tajriba guruhidagi o‘zgarishlar statistik jihatdan ishonchli bo‘lib, P