STARTAP LOYIHALARINI BAHOLASHDA SUN'IY INTELLEKT ALGORITMLARIDAN FOYDALANISH - Aliyeva Durdona Jamshid qizi, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Mazkur maqolada sun'iy intellekt algoritmlarining startap loyihalarini baholash va  investitsiya  qarorlarini  qabul  qilishdagi  o'rni  ilmiy  jihatdan  tahlil  qilingan. Startaplarning  innovatsion  salohiyati,  moliyaviy  barqarorligi,  bozor  istiqbollari  va investitsion  jozibadorligini  aniqlashda  mashinali  o'qitish  (Machine  Learning),  katta ma'lumotlar  (Big  Data) hamda  prognozlash  algoritmlarining qo'llanilishi  yoritilgan. Shuningdek,  venchur  kapital  fondlari  va  xalqaro  investitsiya  platformalarida  sun'iy intellektdan  foydalanish  tajribasi  o'rganilib,  O'zbekistonda  AI  asosida  startaplarni baholash tizimini  rivojlantirish  istiqbollari  tahlil  qilingan. Tadqiqot natijalari sun'iy intellekt  algoritmlaridan  foydalanish  investitsiya  xavfini  kamaytirish,  qarorlar aniqligini oshirish va istiqbolli startaplarni saralash samaradorligini sezilarli darajada yaxshilashini ko'rsatadi.