KOSMIK QAZILMALAR:IQTISODIY SALOHIYAT VA STRATEGIK RIVOJLANISH YO‘NALISHLARI - Yo’ldosheva Zebinisobegim Farrux qizi, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya So’nggi yillarda  insoniyat kosmik qazilmalarni qazib olishni o’rganayotgani va ular  orqali  Yerdagi  tobora  kamayib  borayotgan  qazilmalarning  o’rnini  bosuvchi qazilmalarni  qazib  olishgani  sabab  bugungi  kunda  kosmik  qazilmalar  katta  e’tibor qozonmoqda.Ushbu  maqola  kosmik  qazib  olinishning  iqtisodiyotda  qanday o’zgarishlarga  sabab  bo’layotganini  tahlil  qilib,unga  qilingan  sarmoyalar,uning huquqiy  noaniqliklar  va  texnologik  qurilmalarning  chekliligi  kabi  dolzarb muammolarni  baholaydi.Shu  bilan  birga,bozordagi  barqarorlik,kosmik  qazilmalar tufayli  sanoatning  yangi  tarmoqlarining  shakllanishi  va  energiya  manbalarini rivojlanishi  kabi  iqtisodiy  foydalari  o’rganiladi.Tadqiqotda  yerdagi  va  fazodagi qazilma  qazib  olishning  solishtirish  tahlili  ko’rib  chiqilib,kelajakdagi  rejalari baholanadi.Tadqiqot  natijalari  shuni  ko’rsatadiki,kosmik  qazilmalarni  qazib  olishda ishlatiladigan  texnologiyalarga  ketgan  investitsiyalar,huquqiy  normalarning takomillashuvi va xalqaro hamkorlik ushbu sohaning rivojlanishini takomillashtirishi mumkinligi ko’rib chiqiladi.