DORIVOR O‘SIMLIKLAR FANINI O‘QITISHDA O‘SIMLIKLAR IMMUNITETINING O‘RNI VA AHAMIAYATI - Ro‘ziyeva Nazira Ochilovna,; Ermatova Munojat Qosimovna, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya:  Jahon  ta’lim  tizimida  bo‘lajak  biologiya  fani  o‘qituvchilarini innovatsion  kasbiy  faoliyatga  tayyorgarligini  oshirish  maqsadida  zamonaviy pedagogik texnologiyalarni amaliyotga uyg‘unlashtirgan holda ta’lim jarayoniga keng tatbiq  etish  dolzarb  sanalmoqda.  Janubiy  Koreyada  o‘tkazilgan  Xalqaro  ta’lim forumida  2030  yilgacha  qabul  qilingan  “Incheon  declaration”da  “Ta’lim  sifatini baholash  jarayoni  va  vositalarini  takomillashtirish,  erishilgan  natijalarni  aniqlash imkonini beruvchi mexanizmlarni amaliyotga joriy etish” konsepsiyasi asosida fan va ta’lim yutuqlarini o‘quv materiallari mazmuniga singdirib borish, fanlarni o‘qitish va sifatini oshirishga oid innovatsion metodlarni va texnologiyalarni amaliyotga tatbiq etish bo‘yicha keng qamrovdagi tadqiqot ishlari olib borilmoqda. Yangi O‘zbekiston iqtisodiyotining  jadal    rivojlanishi  va  taraqqiyoti  bevosita  ta’lim  tizimini modernizatsiya qilish orqali ijtimoiy taraqqiyotning o‘ziga xos xususiyatlariga bog‘liq  Jahon  ta’limi  va  ilmiy  tadqiqot  muassasalarida  o‘qituvchilarining    bilim darajasini jahon standartlariga tenglashtirish, o‘qitishning metodik-tashkiliy asoslarini takomillashtirish  hamda  zamonaviy  texnologiyalaridan  foydalanish  orqali  ta’lim beruvchi  va  ta’lim  oluvchilarning  o‘zaro  hamkorlikdagi  faoliyatini  rivojlantirish, ta’lim  jarayonlarining  metodologik  va  uslubiy  asoslarini  takomillashtirish  bo‘yicha ilmiy  tadqiqotlar  olib  borilmoqda.  Bo‘lajak  biologiya  fani  o‘qituvchilarini “O‘zbekistonning  dorivor  o‘simliklari”  fanini  o‘qitish  metodikasini takomillashtirishda  innovatsion  ta’lim  sharoitida  ularning  intellektual  salohiyatini oshirish,  dunyoqarashlarini    boyitishda    ularni  innovatsion  ta’lim  texnologiyalari, o‘qitishning yangi, innovatsion shakl, metod va vositalari bilan tanishtirish, bo‘lg‘usi pedagoglarning  kreativ  qobiliyatini  rivojlantirish  muhim  ahamiyatga    ega.  Ilm-fan tavsiyanomalariga  va  ilg'or  tajribalarga  muvofiq  o'tkazish,  begona  o'tlar, zararkunandalar harnda o'simlik kasalliklariga qarshi kurash choralarini joriy qilishda, chidamli navlarni yaratishdagi rnuammolarni yechishda mutlaqo yangicha yondashuv bo'lishi kerakligini taqozo qiladi. Respublika qishloq xo'jaligida iqtisodiy islohotlarni amalga  oshirishda  o'sirnliklarning  kasalliklariga  chidarnli  navlarini  yaratish,  ularni qishloq  xo'jaligiga  joriy  qilish  asosida  ekinlarning  hosilini  nobud  bo'lishiga  yo'l qo'yrnaslik  masalasi  eng  dolzarb  masala  hisoblandi.  Qishloq  xo'jaligining  intensiv rivojlanishi,  fitopatologiya  fani  yutuqlarining  takomillashib  borishi  o'sirnliklarda uchraydigan  kasalliklarni  mukammal  o'rganishni  va  kasalliklarga  chidamliligini orttirishni taqozo etadi.