SAYLOV MADANIYATI-INSON MA’NAVIYATINING AJRALMAS QISMI - Yangiboyev Ilyos Boltayevich, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Har  bir  demokratk  jamiyatning  taraqqiyoti  fuqarolarning  siyosiy  faolligi, huquqiy  ongi  va  yuksak  ma’naviyatiga  bog’liq.    Saylov  jarayoni  esa  ana  shu fazilatlarning  aaliy    ifodasidir.    Saylov  madaniyati  nafaqat  ovoz  berish  jarayonida ishtirok etish, balki fuqarolarning o‘z huquq va burchlarini chuqur anglab, mamlakat taqdiri uchun mas’uliyat bilan qaror qabul qilishini ham anglatadi.  Shu bois saylov madaniyati inson ma’naviyatining muhim tarkibiy qismi hisoblanadi.           Saylov madaniyati deganda fuqarolarning saylov qonunchiligiga hurmat  bilan  munosabatda bo‘lishi, nomzodlar faoliyatini xolis baholashi, ovoz berish huquqidan ongli va mas’uliyat bilan foydalanishi tushuniladi. Yuksak saylov madaniyatiga  ega bo‘lgan  jamiyatda  fuqarolar  davlat  va  jamiyat  boshqaruvida    faol  ishtirok  etadi, mamlakat taraqqiyotiga befarq bo‘lmaydi.           Ma’naviyat  esa  insonning  axloqiy  fazilatlari,  dunyoqarashi,  vatanparvarligi, adolatparvarligi  va fuqarolik ma’uliyatini o‘zida mujassam etadi. Ma’naviy barkamol inson har qanday masalagaongli yondashadi, shaxsiy manfaat bilan bir qatorda jamiyat manfaatini ham ustuvor deb biladi.  Aynan ana shunday fazilatlar saylov jarayonida ham namoyon bo‘ladi.