HUQUQ VA TEXNOLOGIYA, RAQAMLI DAVRNING YANGILIKLARI - Rahimova Nodira Kenjaboyevna, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Mazkur maqolada raqamli texnologiyalarning jadal rivojlanishi huquq tizimiga ta’sirining nazariy va amaliy jihatlari tahlil qilinadi. Sun’iy intellekt, katta ma’lumotlar, blokcheyn va boshqa yuqori texnologiyalarning huquqiy munosabatlarga kirib borishi natijasida vujudga kelayotgan yangi muammolar — sun’iy intellekt tomonidan qabul qilingan qarorlar uchun yuridik javobgarlik, raqamli shaxsiy  ma’lumotlarni himoya qilish,  “aqlli  shartnomalar”ning  huquqiy  maqomi  hamda  platforma  iqtisodiyotini tartibga  solish  masalalari  ko‘rib  chiqiladi.  O‘zbekiston  Respublikasining  ushbu yo‘nalishdagi qonunchilik islohotlari tahlil qilinib, huquq va texnologiya o‘rtasidagi muvozanatni ta’minlash bo‘yicha ilmiy asoslangan takliflar ishlab chiqiladi.