AVTOGREYDERLARNING TURLI EKSPLUATATSIYA SHAROITLARIDA YOQILG’I SARFINI ANIQLASH USULLARI - Sarmonov Azizbek Xoshimjonovich,; Abdukarimova Shoxsanam Murodjon qizi, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya:Mazkur  maqolada  avtogreyderlarning  turli  ekspluatatsiya sharoitlarida yoqilg‘i sarfini aniqlash masalalari tahlil qilingan. Tadqiqot jarayonida yoqilg‘i  sarfiga  ta’sir  etuvchi  asosiy  omillar  —  mashinaning  texnik  holati, bajarilayotgan  ish  turi,  dvigatel  yuklamasi,  grunt  xususiyatlari  hamda  relyef sharoitlari kompleks ravishda ko‘rib chiqildi. Yoqilg‘i sarfini baholashning amaliy va nazariy metodlari o‘rganilib, ularning qo‘llash samaradorligi taqqoslandi. Bevosita o‘lchash  usuli  hamda  dvigatel  quvvatiga  asoslangan  hisoblash  metodlaridan foydalanish  yoqilg‘i  iste’molini  aniqroq  aniqlash  imkonini  berishi  asoslab  berildi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, og‘ir va notekis ekspluatatsiya sharoitlarida avtogreyderlarning  yoqilg‘i  sarfi  sezilarli  darajada  ortadi,  bu  esa  texnikadan foydalanish  samaradorligiga  bevosita  ta’sir  qiladi.  Shu  munosabat  bilan  yoqilg‘i sarfini  optimallashtirishga  qaratilgan  yondashuvlarni  ishlab  chiqish  yo‘l-qurilish ishlarining iqtisodiy ko‘rsatkichlarini yaxshilashda muhim ahamiyat kasb etadi.