KESARCHA KESISH: KO‘RSATMALAR, AFZALLIK VA XAVFLARI - Berdiyorova Gulziyra Ziyomiddinovna, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Kesarcha  kesish  zamonaviy  akusherlik  amaliyotida  ona  va  homila  hayotini saqlab  qolishga  qaratilgan  eng  muhim  jarrohlik  usullaridan  biridir.  So‘nggi  o‘n yilliklarda  dunyo  bo‘yicha  kesarcha  kesish  amaliyotlari  sonining  ortishi  ushbu operatsiyaning samaradorligi, afzalliklari hamda xavf omillarini chuqur o‘rganishni talab  qilmoqda.  Ushbu  maqolada  kesarcha  kesishning  tibbiy  ko‘rsatmalari, operatsiyaning  afzalliklari,  ona  va  chaqaloq  uchun  yuzaga  kelishi  mumkin  bo‘lgan asoratlari, shuningdek, xalqaro ilmiy manbalar asosida tahliliy xulosalar keltirilgan. Tadqiqot  natijalari  shuni  ko‘rsatadiki,  kesarcha  kesish  faqat  tibbiy  zarurat  mavjud bo‘lganda bajarilgandagina ona va bola salomatligi uchun maksimal foyda beradi.