TEMURIYLAR DAVRIDA AYOLLARNING MADANIY-MAʼRIFIY HOMIYLIGI: SAROYIMULKXONIM, GAVHARSHODBEGIM VA XONZODABEGIM FAOLIYATI MISOLIDA - Karimova Joziba Farrux qizi (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya.  Maqolada  XIV  asr  oxiri  —  XV  asrda  Temuriylar  davlatida xonadon  ayollarining  madaniy-maʼrifiy  homiylik  faoliyati  tahlil  qilinadi.  Tadqiqot obyekti  sifatida  Saroyimulkxonim,  Gavharshodbegim  va  Xonzodabegim  faoliyati olingan.  Ayollarning  mulkiy  huquqi  va  vaqf  taʼsis  etish  imkoniyatining  huquqiy asoslari,  meʼmoriy  buyurtmachilik  amaliyoti,  taʼlim  muassasalarini moliyalashtirishdagi  ishtiroki  hamda  saroy  marosim  madaniyati  va  siyosiy vositachilikdagi  oʻrni  koʻrib  chiqiladi.  Muallif  bu  faoliyatni  tasodifiy  shaxsiy tashabbus emas, balki turkiy-moʻgʻul anʼanasidagi xotun maqomi, hanafiy huquqidagi vaqf  instituti  va  temuriy  davlat  homiylik  siyosatining  kesishmasida  yuzaga  kelgan tizimli hodisa sifatida baholaydi.