OʻZBEK ADABIYOTIDA MUALLIM OBRAZI TAVSIFI - Egamberdiyeva Dilnura Xurshid qizi (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya.  Muallim  obrazi  oʻzbek  adabiyotida  maʼrifat,  axloq  va  ijtimoiy tarbiya  tutashgan  markaziy  timsollardan  biridir,  ammo  uning  tavsifiy  qatlamlari koʻpincha  alohida  davrlar  kesimida  umumlashtirilmagan.  Tadqiqotning  maqsadi muallim  obrazining  tarixiy-qiyosiy  siljishini  aniqlash  va  badiiy  talqindagi  barqaror belgilarni ajratishdan iborat. Metod sifatida hermenevtik oʻqish, manbashunoslik va xronologik-tipologik  solishtirish  qoʻllandi;  matnda  uch  davrga  mansub  badiiy namunalardagi taʼrif birligi va farqi tekshirildi.