AQLIY RIVOJLANISHI ORQADA QOLGAN BOLALARDA NUTQ NUQSONLARINI BARTARAF ETISHNING PSIXONEVROLOGIK JIHATLARI - Shodiyeva Gulchiroy (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya:  Mazkur  maqolada  aqliy  rivojlanishi  orqada  qolgan  bolalarda kuzatiladigan nutq nuqsonlarining kelib chiqish sabablari va ularni bartaraf etishning psixonevrologik  asoslari  tahlil  qilinadi.  Tadqiqotning  asosi  intellektual yetishmovchilik  hamda  markaziy  nerv  tizimidagi  funksional  o‘zgarishlarning  nutq apparatiga  ta’sirini  o‘rganishga  qaratilgan.  Nutq  rivojlanishidagi  buzilishlarni shunchaki  pedagogik  kamchilik  emas,  balki  bosh  miya  qobig‘idagi  neyronlararo aloqalarning  o‘ziga  xosligi  bilan  bog‘liq  murakkab  jarayon  sifatida  yoritib  beradi. Maqolada  nutqiy  nuqsonlarni  korreksiyalashda  nafaqat  logopedik  mashqlar,  balki bolaning ruhiy holati va nevrologik statusini hisobga olgan holda yondashish zarurligi ilmiy asoslangan.