BOSHLANG‘ICH SINF O‘QUVCHILARIGA INGLIZ TILIDAGI HARF BIRIKMALARNI O‘YINLAR ORQALI O‘RGATISH - Jurayeva Maftuna Erkin qizi, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
I. KIRISH Bugungi  kunda  xorijiy  tillarni  o‘rganish,  ayniqsa  ingliz  tilini  bilish,  yosh avlodning  zamonaviy  bilim  va  ko‘nikmalarga  ega  bo‘lishi  uchun  muhim  omil hisoblanadi.  Boshlang‘ich  sinf  o‘quvchilari  uchun  ingliz  tilini  o‘rgatishda  fonetik ko‘nikmalarni  shakllantirish,  ya’ni  tovushlarni  to‘g‘ri  talaffuz  qilish,  ularni  farqlay olish va harf birikmalarni o‘rganish juda muhimdir [1]. Harf  birikmalari  (digraphs  va  blends)  ingliz  tili  fonetik  tizimining  asosiy elementlaridan biri bo‘lib, ular o‘quvchilarga so‘zlarni to‘g‘ri talaffuz qilish, yozish va o‘qish malakasini rivojlantirishda yordam beradi. Masalan, 'sh', 'ch', 'th', 'bl', 'cl' kabi birikmalarni o‘zlashtirish o‘quvchilarning so‘z boyligini oshiradi [2]. An’anaviy darslarda ushbu birikmalarni o‘rgatish ko‘pincha monoton mashqlar orqali  amalga  oshiriladi.  Bu  esa  o‘quvchilarda  zerikish,  diqqatning  susayishi  va motivatsiyaning  kamayishiga  olib  keladi.  O‘yin  texnologiyalarini  qo‘llash  esa o‘quvchilarda  qiziqish,  raqobat  va  faollikni  oshiradi  [3].  O‘yinlar  orqali  o‘qitish jarayonida bolalar o‘z bilimlarini mustaqil tekshiradilar, o‘zaro muloqotda bo‘ladilar va ijobiy emotsiyalar asosida yangi materialni o‘zlashtiradilar. Maqolaning  maqsadi  –  boshlang‘ich  sinf  o‘quvchilariga  ingliz  tilidagi  harf birikmalarni o‘yin metodlari yordamida samarali o‘rgatish yo‘llarini aniqlash, tajriba asosida ularning natijalarini tahlil qilishdir.