SUV O‘SIMLIKLARINING TARQALISHIGA EKOLOGIK SHAROITLARNING TA’SIRI - Abdumannopova Noilaxon To‘lqinboy qizi (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya. Ushbu maqolada suvo‘tlarning tarqalishi va rivojlanishida tashqi muhit omillarining roli yoritilgan. Tadqiqotda iqlim, harorat, namlik, tuproq tarkibi, suvning  kimyoviy  xususiyatlari,  yorug‘lik  miqdori,  biotik  va  abiotik  omillar suvo‘tlarning  o‘sish  dinamikasiga  qanday  ta’sir  ko‘rsatishi  tahlil  qilinadi. Shuningdek,  suv  havzalarida  algofloraning  vertikal  va  gorizontal  taqsimlanishi, suvning  sho‘rlanish  darajasi,  pH  ko‘rsatkichi  hamda  ifloslanishning  suvo‘tlar ekotizimiga  ta’siri  ilmiy  manbalar  asosida  bayon  etilgan.  Maqolada  suvo‘tlarning ekologik moslashuv xususiyatlari hamda ularning suv ekotizimlaridagi barqarorlikni ta’minlashdagi ahamiyati ochib beriladi.