TIJORAT BANKLARIDA RAQAMLI TRANSFORMATSIYALARNI JORIY ETISHNING AHAMIYATI ("ANORBANK" AJ MISOLIDA) - NORQULOVA UMIDA SHAVKAT QIZI, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
So‘nggi  yillarda  raqamli  texnologiyalar  iqtisodiyotning  barcha  tarmoqlarida chuqur o‘zgarishlarni amalga oshirmoqda va bu jarayon bank sektorida ham o‘z aksini topmoqda.  Raqamli  transformatsiya  tijorat  banklari  uchun  nafaqat  texnologik yangilanishni,  balki  xizmat  ko‘rsatish  sifatini  oshirish,  mijozlar  bilan  o‘zaro munosabatlarni  yaxshilash,  operatsion  xarajatlarni  kamaytirish  va  yangi  biznes modellarini  yaratish  imkonini  beradi.  Ayniqsa,  O‘zbekistonning  ilg‘or  moliyaviy institutlaridan  biri  bo‘lgan  "Anorbank"  AJ  misolida  raqamli  transformatsiyaning ahamiyatini yaqqol ko‘rish mumkin. Bank o‘z faoliyatida mobil ilovalar, onlayn bank xizmatlari,  sun’iy  intellekt  asosidagi  kredit  skoring  tizimlari  va  avtomatlashtirilgan jarayonlarni  keng  joriy  etib,  mijozlar  soni  va  ularning  qoniqish  darajasini  sezilarli oshirdi.  Bu  esa  raqamli  transformatsiyaning  tijorat  banklari  raqobatbardoshligini oshirishdagi va moliyaviy inklyuziyani kengaytirishdagi hal qiluvchi rolini ko‘rsatadi. Shu bois, raqamli texnologiyalarni samarali joriy etish va ularni strategik boshqarish bugungi bank tizimi rivojining asosiy omillaridan biri sifatida e’tirof etilmoqda.