“NEMIS JAMIYATIDA AYOL VA ERKAK NUTQINING LINGVISTIK FARQLARI: SIYOSIY NUTQLAR TAHLILI” - Xolmatova Diyora Murodillo qizi (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Zamonaviy  tilshunoslikda  gender  lingvistika  alohida  yo‘nalish  sifatida shakllangan bo‘lib, u jins (ayol va erkak)ning tilga, nutqqa va kommunikativ xulq-atvorga  ko‘rsatgan  ta’sirini  o‘rganadi.  Ayniqsa,  nemis  jamiyatida  so‘nggi  o‘n yilliklarda siyosiy va ijtimoiy diskurslarda gender masalasi markaziy o‘ringa chiqdi. Ayol va erkaklarning nutqiy xatti-harakati o‘rtasidagi farqlar nafaqat grammatik va leksik,  balki  madaniy,  psixologik  hamda  ijtimoiy  kontekst  bilan  chambarchas bog‘liqdir. Ushbu maqolaning maqsadi — nemis siyosiy so‘zlashuv madaniyatida ayol va erkak nutqining lingvistik xususiyatlarini aniqlash, ularni pragmatik, leksik va uslubiy jihatdan  tahlil  qilishdir.  Tadqiqot  uchun  Angela  Merkel,  Helmut  Kohl  va  Gerhard Schröder  kabi  taniqli  siyosatchilarning  nutqlari  tanlab  olindi.  Bu  shaxslar  nafaqat nemis  siyosatining,  balki  nemis  jamiyatining  gender  tahliliga  boy  kommunikativ namunalardir.