GENDER-NEYTRAL TILNING NEMIS JAMİYATIDA AYOLLAR TASAVVURİGA VA O‘ZİNİ BAHOLASHGA TA’SİRİ - Xolmatova Diyora Murodillo qizi, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Kirish So‘nggi  yillarda  Germaniyada  gender  tengligi  va  adolatli  til  masalalari  keng muhokama  qilinmoqda.  Jamiyatda  ayollar  va  erkaklarning  ijtimoiy  mavqei  teng bo‘lishiga  qaramay,  til  tizimi  hali  ham  erkak  shakllarni  umumiy  shakl  sifatida qo‘llashga  moyildir.  Masalan,  “der  Lehrer”  (o‘qituvchi)  so‘zi  ko‘pincha  erkakni anglatadi,  holbuki  ayollarni  ham  qamrab  olishi  kerak.  Bunday  holat  “grammatik erkaklik” (das generische Maskulinum) deb ataladi. Gender-neytral  (yoki  gender-adolatli)  til  esa  ushbu  muammoni  hal  qilishga qaratilgan.  U  barcha  jins  vakillarining  teng  ishtirokini  ifodalovchi  shakllardan foydalanishni  taklif  etadi,  masalan:  Lehrerinnen  und  Lehrer,  Polizistinnen*, Studierende  va  hokazo.  Ushbu  maqolada  gender-neytral  tilning  nemis  jamiyatida, ayniqsa  yosh  avlod  —  o‘quvchi  qiz  va  o‘g‘il  bolalar  ongiga,  ularning  o‘zini baholashiga qanday ta’sir ko‘rsatishi o‘rganiladi.