XUFYONA IQTISODIYOTDA TAKSI HAYDOVCHILARINING DAROMADLARINI ANIQLASH USULLARI - Raxmonjonov Nozimjon Yusufjon o’g’li, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Anotatsiya Ushbu  maqolada  xufyona  iqtisodiyot  tarkibida  taksi  haydovchilari  faoliyati natijasida  shakllanadigan  yashirin  daromadlarni  aniqlash  muammolari  va  ularni baholash  usullari  yoritilgan.  Tadqiqotda  norasmiy  yo‘lovchi  tashish  xizmatlarining iqtisodiy  ko‘lami,  daromadlarni  yashirish  sabablari, soliq to‘lovlarini  chetlab o‘tish omillari hamda rasmiy statistik ma’lumotlardagi tafovutlar tahlil qilinadi. Shuningdek, taksi  haydovchilarining  daromadlarini  aniqlashda  mobil  ilovalar,  GPS  tizimlari, raqamli  to‘lov  platformalari  va  sun’iy  intellekt  texnologiyalaridan  foydalanishning samarali  yo‘llari  taklif  etiladi.  Tadqiqot  natijalari  soliq  ma’murchiligini takomillashtirish,  iqtisodiy  shaffoflikni  oshirish  va  xufyona  iqtisodiyot  ulushini kamaytirishga xizmat qiladi.