KICHIK BIZNES SUBYEKTLARINING SOLIQ YUKI VA YENGILLIKLARI, AMALDAGI SIYOSATNING SAMARADORLIK TAHLILI - Safarova Gulsanam Avaz qizi (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya:  Mazkur  maqolada  O‘zbekiston  Respublikasida  kichik  biznes subyektlari uchun amal qilayotgan soliqqa tortish tizimining o‘ziga xos jihatlari, soliq yukining  kamaytirilishi  va  imtiyozlarning  iqtisodiy  samaradorlikka  ta’siri  tahlil qilinadi. Tadqiqotda soddalashtirilgan soliqqa tortish tizimining joriy etilishi, soliq stavkalarining  pasaytirilishi  hamda  ma’muriy  jarayonlarning  raqamlashtirilishi kichik  korxonalar  faoliyatiga  ijobiy  ta’sir  ko‘rsatayotgani  ilmiy  asosda  yoritilgan. Shuningdek, maqolada nol stavkali foyda solig‘i, QQSdan ixtiyoriy foydalanish huquqi va  soliq  to‘lovlarini  bo‘lib-bo‘lib  to‘lash  imkoniyatining  moliyaviy  barqarorlikni mustahkamlashdagi  roli  ko‘rsatib  beriladi.  Muallif  tomonidan  ishlab  chiqilgan konseptual model kichik biznesning soliq yuki, rasmiy sektorga jalb etilish darajasi, hududiy  iqtisodiy  faollik  va  ETR  (Effective  Tax  Rate)  modeli  orqali  siyosat samaradorligini baholash imkoniyatlarini umumlashtiradi. Tadqiqot natijalari soliqqa oid  siyosatni  adolat,  shaffoflik  va  iqtisodiy  faollikni  rag‘batlantirish  tamoyillariga asoslangan mexanizm sifatida takomillashtirish zarurligini ko‘rsatadi.