MAHALLIY XOMASHYOGA ASOSLANGAN ISHLAB CHIQARISHDA KICHIK BIZNESNING IMPORT O‘RNINI BOSISHDAGI ISHTIROKI - Safarova Gulsanam Avaz qizi, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Mazkur maqolada O‘zbekiston iqtisodiyotida mahalliy xomashyoga asoslangan ishlab chiqarish jarayonlarida kichik biznesning import o‘rnini bosishdagi ishtiroki  tahlil  etilgan.  Jahon  bankining  2024-yilgi  “O‘zbekiston  iqtisodiy memorandumi” ma’lumotlariga tayangan holda, iqtisodiy barqarorlikni ta’minlashda xususiy sektorning roli, davlat korxonalari ulushini kamaytirish zarurati hamda kichik biznesni  qo‘llab-quvvatlash  mexanizmlari  ilmiy  asosda  yoritilgan.  Maqolada energetika  va  transport  infratuzilmasining  zaifligi,  kredit  va  investitsiya  tizimidagi cheklovlar  kichik  ishlab  chiqarishning  rivojlanishiga  to‘sqinlik  qilayotgani ta’kidlanadi. Shuningdek, mahalliy resurslardan samarali foydalanish, hududiy ishlab chiqarish klasterlarini rivojlantirish hamda davlat-xususiy sheriklik mexanizmlarini kengaytirish  orqali  importni  bosqichma-bosqich  qisqartirishning  iqtisodiy samaradorligi  asoslab  berilgan.  Tadqiqot  natijalariga  ko‘ra,  kichik  biznesni innovatsion  ishlab  chiqarishga  yo‘naltirish  mamlakatning  raqobatbardoshligini oshiradi va milliy iqtisodiyotning barqaror o‘sishini ta’minlaydi.