BOLALARDA TISH EMALI GIPOPLAZIYASINING KLINIK BELGILARINI O‘RGANISH - Saidburhonova Mohizar Saidbahromovna, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Bolalarda tish emali gipoplaziyasining klinik belgilarini o‘rganish odonto-patologiya  sohasida  muhim  ilmiy  va  amaliy  ahamiyatga  ega  bo‘lgan mavzulardan  biri  hisoblanadi.  So‘nggi  yillarda  bolalarda  og‘iz  bo‘shlig‘i kasalliklarining  ko‘payib  borishi,  ayniqsa  tishlarning  tuzilish  nuqsonlari,  tibbiyot mutaxassislarini  ushbu  muammoni  chuqur  tadqiq  qilishga  undamoqda.  Tish  emali gipoplaziyasi—bu  tishlarning  tashqi  qattiq  qatlami  bo‘lgan  emalning  to‘la shakllanmasligi  yoki  yetarlicha  pishmasligi  bilan  tavsiflanadi.  Ushbu  patologiya bolaning estetik ko‘rinishi, ovqat chaynash sifati hamda og‘iz bo‘shlig‘i salomatligiga jiddiy  zarar  yetkazishi  mumkin.  Gipoplaziya  turli  shakllarda  namoyon  bo‘ladi  va ko‘pincha  u  tishlar  silliqligi,  tusining  o‘zgarishi,  tiklanuvchi  qismlarda  g‘ayritabiiy shakllarning paydo bo‘lishi bilan xarakterlanadi.