O‘ZBEK TILIDA YANGI SO‘ZLARNING SHAKLLANISHI VA ULARNING IJTIMOIY OMILLARI - Asqaraliyeva Dilshoda Xojiakbar-qizi (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
ANNOTATSIYA Mazkur maqolada o‘zbek tilida yangi so‘zlarning shakllanish jarayoni va unga ta’sir etuvchi ijtimoiy omillar tahlil qilinadi. Til doimo taraqqiyotda bo‘lgani bois, unda yangi  tushunchalar,  atamalar  va  so‘z  birikmalarining  paydo  bo‘lishi  tabiiy  jarayon sanaladi.  Yangi  so‘zlarning  yuzaga  kelishida  texnologik  rivojlanish,  madaniy almashinuv,  siyosiy  o‘zgarishlar,  ijtimoiy  hayotdagi  yangiliklar  hamda  ommaviy axborot vositalarining ta’siri muhim o‘rin tutadi. Maqolada yangi so‘zlarning leksik-semantik,  morfologik  va  uslubiy  xususiyatlari  hamda  ularning  jamiyatdagi  ijtimoiy funksiyasi  yoritilgan.  Tadqiqot  natijalari  o‘zbek  tilining  zamonaviy  rivojlanish bosqichida  ijtimoiy  omillarning  til  o‘zgarishlariga  bevosita  ta’sir  ko‘rsatayotganini ko‘rsatadi.