O‘QUVCHILARNING KOGNITIV FAOLLIGINI OSHIRISHDA O‘YIN TEXNOLOGIYALARINING AHAMIYATI - Adasheva Muslima Odiljon qizi (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya Mazkur tezisda o‘quvchilarning kognitiv (bilish) faolligini rivojlantirishda o‘yin texnologiyalaridan  foydalanishning  pedagogik  ahamiyati  tahlil  qilingan.  O‘yin texnologiyalari ta’lim jarayonida o‘quvchilarning diqqatini jamlash, mustaqil fikrlash, tahliliy  yondashuvni  shakllantirish  hamda  bilimlarni  faol  o‘zlashtirishga  yordam beradi.  Ular  o‘quvchini  dars  jarayonining  faol  ishtirokchisiga  aylantiradi,  ta’limga qiziqishni  oshiradi  va  ijobiy  motivatsiyani  shakllantiradi.  O‘yin  faoliyati  orqali o‘quvchilar nafaqat bilim oladi, balki muloqot, hamkorlik va muammoli vaziyatlarni hal  etish  ko‘nikmalarini  ham  egallaydilar.  Tadqiqotda  o‘yin  texnologiyalarining o‘quvchilarda  kognitiv  faollikni  oshirishdagi  samarali  jihatlari  yoritilgan  va  amaliy tavsiyalar keltirilgan.