BUXORO VILOYATIDA YETISHTIRILADIGAN UZUM NAVLARINING DANAK TARKIBINI FOYDALI XUSUSIYATLARI - Hakimova Nodira Xayrilloyevna; Qurbonova Sarvara Umidjon qizi; Ro’zmamatova Farangis Shokirovna (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya.  Uzum  mevasining    donasi  (urug’i)  ko’p  yillik  davomida  faqat chiqindi sifatida qaralgan bo’lsa-da, so’nggi ilmiy tadqiqotlar uning salomatlik uchun juda  katta  foydaga  ega  ekanini  tasdiqlaydi.  Uzum  donasi  tarkibida  kuchli antioksidantlar,  xususan  resveratrol,  flavonoidlar,  proantosianidinlar    va  linoleic kislota kabi foydali  bioaktiv birikmalar mavjud.Ushbu moddalarning organizmdagi erkin  radikallarni    zararsizlantirish  xususiyati    ularni  yurak  qon-tomir  kasalliklari  oldini olishda, qarish jarayonini sekinlashtirishda va teri salomatligini yaxshilashda muhim  vositaga  aylantiradi.  Uzum  donasi  yog’i  kosmetologiya  sohasida ham  keng qo’llanib, teri namligini saqlash, ajinlarga qarshi kurashish va terini yoshartirish kabi jihatlarda foydalaniladi. Shu bilan birga, u sochlar uchun ham mustahkamlovchi va oziqlantiruvchi ta’sirga ega.