YOSHLAR ORASIDA KITOB O‘QISH MADANIYATINING PASAYISH SABABLARI VA YECHIMLARI - Abdiyeva Sarvinoz Shoyimovna, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya:  Maqolada  yoshlar  orasida  kitob  o‘qish  madaniyatining pasayishiga  olib  kelayotgan  omillar  tizimli  tahlil  qilinadi  va  maktab,  oila,  jamoat hamda  media  ekotizimlari  kesimida  yechimlar  taklif  etiladi.  Xalqaro  baholashlar (PISA 2022, PIRLS 2021) o‘qish ko‘nikmalari va o‘qishdan zavq ko‘rsatkichi so‘nggi o‘n  yillikda  pasayganini,  pandemiya  esa  bu  jarayonni  tezlashtirganini  ko‘rsatadi. O‘zbekiston  misolida  PQ-3271  (2017)  kabi  hujjatlar  milliy  miqyosda  mutolaa madaniyatini qo‘llab-quvvatlashni maqsad qiladi. Maqola yakunida darslarda o‘qish uchun  muntazam  vaqt,  ota-ona  bilan  qo‘shma  mutolaa,  kutubxona  va  e-kutubxona xizmatlarini modernizatsiya qilish, media gigiyena va gamifikatsion yechimlar tavsiya etiladi.