BO‘LAJAK O‘QITUVCHILARNING DIANTOLOGIK TAYYORGARLIGI VA UNI SHAKLLANTIRISH OMILLARI - Abduqodirov Azamat Abdurashid o‘g‘li, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya:  Ushbu  maqolada  bo‘lajak  o‘qituvchilarning  diontologik tayyorgarligi  va  uni  shakllantirish  omillarini  yoritiladi.  Diontologik  tayyorgarlik pedagogik  faoliyatning  ajralmas  qismi  bo‘lib,  o‘qituvchining  axloqiy,  kasbiy  va ijtimoiy  mas’uliyatini  shakllantirish,  talabalarga  nisbatan  hurmat,  adolat  va mehribonlik  tamoyillariga  amal  qilishni  o‘z  ichiga  oladi.  Maqolada  diontologik tayyorgarlikni shakllantirishga ta’sir qiluvchi omillar, jumladan pedagogik bilim va nazariy ma’lumotlar, amaliy tajriba, mentorlik, kasbiy madaniyat va etik qadriyatlarni o‘rgatish, shaxsiy fazilatlar hamda motivatsiya tahlil qilinadi. Shuningdek, zamonaviy ta’lim  muhitida  pedagogning  axloqiy  qarorlar  qabul  qilish  qobiliyati  va  ijtimoiy muhitning  roli  ham  muhimligi  ta’kidlanadi.  Maqola  bo‘lajak  pedagoglarni  axloqiy mas’uliyatga tayyorlash strategiyalari, kasbiy etika va diontologik qadriyatlarni ta’lim jarayoniga  integratsiya  qilish,  shaxsiy  va  ijtimoiy  rivojlanishni  uyg‘unlashtirish masalalarini  ko‘rib  chiqadi  va  diontologik  tayyorgarlikni  samarali  shakllantirish bo‘yicha nazariy va amaliy tavsiyalar beradi.