HAYOT FAOLIYATI XAVFSIZLIGINI TA’MINLASHDA ERGONOMIK KO‘RSATKICHLARNI O‘RGANISH - SOFIYEV SAIDVOISXON SAIDMURODXON O’G’LI,; ABDURASULOVA MAXFUZA ABDUVOHID QIZI, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Ushbu  maqolada  hayot  faoliyati  xavfsizligini  ta’minlashda  ergonomik ko‘rsatkichlarning  ahamiyati,  ularni  aniqlash  va  tahlil  qilish  usullari  yoritilgan. Tadqiqot  jarayonida  turli  ishlab  chiqarish  korxonalarida  ish  joylarining  yoritilishi, harorati, shovqin darajasi, namlik va ishchi holatiga mosligi kabi ergonomik omillar o‘lchandi hamda ularning inson salomatligi va mehnat unumdorligiga ta’siri baholandi. Natijalar  shuni  ko‘rsatadiki,  ergonomik  me’yorlarga  amal  qilish  xodimlarning charchashini kamaytiradi, diqqatni oshiradi va ishlab chiqarish samaradorligini 10–15% ga yaxshilaydi. Shuningdek, maqolada ish joylarini antropometrik va mikroiqlim me’yorlariga muvofiq tashkil etish bo‘yicha tavsiyalar berilgan.