QANDLI DIABET - Abdunazarova Zulayxo Sharifqulovna,; Kenjayeva Ezoza Muxtor qizi,; G'ulomova Gulasal Shomurod qizi, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya Qandli  diabet  bu  qon  glyukoza  darajasining  ko‘tarilishi  bilan    tavsiflangan surunkali  metabolik  kasallik.  Ushbu  maqola  diabetning  asosiy  sabablarini,  uning tasniflarini va uni davolashdagi yutuqlarni o‘rganadi. Adabiyotlarni tahlil qilish orqali insulin  terapiyasi,  og‘iz  orqali  qabul  qilinadigan  dorilar  va  doimiy  glyukoza monitoringi  (CGM)  va  sun'iy  oshqozon  osti  bezi  tizimlari  kabi  rivojlanayotgan texnologiyalar kabi terapevtik yondashuvlar bilan bir qatorda diabetga olib keladigan genetik,  ekologik  va  turmush  tarzi  omillari  tekshiriladi.  Muhokamada  diabetni davolash va boshqarish strategiyasini takomillashtirish bo‘yicha tavsiyalar mavjud.