ISAJON SULTONNING TARIXIY ROMANLARIDA POETIK STRUKTURA VA BADIIY TO‘QIMA UYG‘UNLIGI (Asarning badiiy til xususiyatlari) - Xolmuratova Moxira Egamberganovna (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Tilning  imkoniyatlarini, turli  ma’no  nozikliklarini  namoyon  etishda  badiiy  ijod  ahlining, xususan, shoir  va  yozuvchilarning  xizmati  beqiyos. Tashqaridan qaraganda, badiiy  til  oddiy so’zlashuv  tilidan  farq  qilmaydi, lekin  u  birinchi   navbatda    estetik   vazifa   bajaradi. Badiiy    til   har   bir    ishlatilgan   so’z  yordamida  muallif  maqsadini  amalga  oshiradi  va  asarning  ma’nosini  ochib  beradi. Til  bir  vaqtning  o’zida  ham  tasvir vositasi, ham tasvir  predmeti  sifatida  namoyon  bo’ladi. Chunki  muallif, bir  tomondan  voqea-hodisalarni, odamlarni va predmetlarni tasvirlashda  ulardan  foydalansa,  boshqa  bir    tomondan    esa    o’quvchilar    bilan  qahramonlar  nutqining  lisoniy  o’ziga  xosliklari  ustida  bosh  qotiradi.