“RAQAMLI DUNYODA O‘RGANISH” INTERAKTIV TOPSHIRIQLARINING TAHLILI - O.A.Sulaymonova (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Zamonaviy dunyoda raqamli texnologiyalar jamiyat hayotining deyarli barcha sohalarida  muhim  ahamiyat  kasb  etmoqda.  Shu  sababli,  o‘quvchilarda  raqamli ko‘nikmalarni  shakllantirish  va  rivojlantirish  ta’lim  tizimining  eng  ustuvor yo‘nalishlaridan biri bo‘lib bormoqda. Raqamli ko‘nikmalar nafaqat o‘qish jarayonini yengillashtiradi,  balki  shaxsning  iqtisodiy,  ijtimoiy  va  kasbiy  imkoniyatlarini kengaytiradi. Raqamli  savodxonlikka  ega  o‘quvchilar  bugungi  mehnat  bozorida  yuqori talabga ega bo‘lib, ular turli sohalarda dasturiy ta’minot, axborot texnologiyalari va raqamli xizmatlar orqali yuqori maoshli va istiqbolli ish o‘rinlarini topish imkoniga ega  bo‘ladilar.  Shu  bilan  birga,  raqamli  ko‘nikmalar  mehnat  bozorida raqobatbardoshlikni  ta’minlaydi  —  har  bir  kasbda  texnologik  savodxonlik  asosiy kompetensiyalardan biri sifatida namoyon bo‘lmoqda. Bu ko‘nikmalar o‘quvchilarga muammolarni tahliliy fikrlash orqali hal etish, ijodiy  yondashuvlarni ishlab chiqish hamda  yangilik  yaratish  qobiliyatini  rivojlantirishga  yordam  beradi.  Shuningdek, raqamli vositalardan to‘g‘ri foydalanish kundalik hayot sifatini ham yaxshilaydi  — bank  xizmatlaridan  tortib  sog‘liqni  saqlash,  ta’lim,  savdo  va  muloqot  sohalarida hayotni soddalashtiradi. Raqamli savodxonlik esa bu jarayonning asosi hisoblanadi. U o‘quvchilarga  onlayn  ma’lumotlarning  ishonchliligini  tanqidiy  baholash, kiberxavfsizlikka  e’tibor  qaratish va shaxsiy  ma’lumotlarni himoya  qilish  imkonini beradi. Shu bilan birga, raqamli ko‘nikmalar innovatsion fikrlashni rag‘batlantiradi — o‘quvchilar  yangi  texnologiyalar  yaratish,  mavjud  tizimlarni  takomillashtirish  va jamiyat rivojiga hissa qo‘shish imkoniyatiga ega bo‘ladilar.