KORONAR ATEROSKLEROZ DARAJASI VA UNING DIABET BILAN BOG‘LIQLIGI - Ubaydullayeva Shahlo Majidovna, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya. Koronar ateroskleroz — yurak tomirlarining surunkali, progressiv kasalligi  bo‘lib,  u  koronar  qon  oqimining  cheklanishiga,  miokard  ishemiyasi  va infarktga olib keladi. 2-tur qandli diabet (QD2) esa ushbu jarayonni tezlashtiruvchi va og‘irlashtiruvchi  asosiy  metabolik  omillardan  biridir.  Diabetda  giperglikemiya, dislipidemiya, oksidlovchi stress va endotelial disfunktsiya natijasida ateroskleroz erta va og‘ir shaklda rivojlanadi.