MUSTAFO KAMOL ATATURK: AYOLLAR HUQUQINING POYDEVORINI QURGAN YETAKCHI - Obidova Ruxshona Vohid qizi,; I.B. Xudoynazarov, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada turk ayolining tarixiy jarayonlardagi mavqei va unga ta’sir etgan omillar yoritilgan. Islomdan avvalgi davrda ayollar erkaklar bilan teng huquqli bo‘lib, harbiy va siyosiy hayotda faol qatnashganlar. Islom dini va Vizantiya ta’siri ostida ayollarning ijtimoiy hayotdagi roli cheklana boshlagan, kiyinish erkinligi kamaygan, ko‘pxotinlilik va shariat asosidagi ajrimlar ayollar mavqeini pasaytirgan. Shunga  qaramay,  qishloq  ayollari  ishlab  chiqarishda  faol  bo‘lishgan.  Mustaqillik urushi  davrida  esa  ayollar  milliy  harakatlarda  faol  ishtirok  etganlar,  jangchilardan tortib, yordam tashkilotlarigacha turli sohalarda kurashganlar. Mustafo Kamol Otaturk bu  xizmatlarni  e’tirof  etib,  islohotlar  orqali  ayollarga  ta’lim,  erkinlik  va  jamiyatda tenglik huquqlarini bergan.