BOSHLANG‘ICH SINF O‘QUVCHILARINING TAFAKKURNI RIVOJLANTISHDA KITOB O‘QISHNING AHAMIYATI - Nazirxo‘jayeva Xidoyatxon Muhiddin qizi; Sadriddinova Zulfiya Mirzaliyevna (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya:  Ushbu  maqola  kitob  o‘qishning  inson  hayoti  va  ayniqsa boshlang‘ich sinf o‘quvchilari tafakkuri rivojlanishidagi muhim ahamiyatini yoritadi. Kitob  o‘qish  nafaqat  bilim  olish  vositasi,  balki  miyaning  faoliyatini  oshirish,  nutq madaniyatini rivojlantirish, stressni kamaytirish va shaxsiy o‘ziga ishonchni oshirishga xizmat qiladi. Mazkur jarayon bolalarning so‘z boyligi, diqqat va xotira qobiliyatlarini mustahkamlashda, ijodiy va mantiqiy fikrlashni rag‘batlantirishda muhim rol o‘ynaydi. Shuningdek,  Prezident  farmoyishlari  va  davlat  dasturlari  kitobxonlik  madaniyatini rivojlantirishga qaratilgan keng ko‘lamli chora-tadbirlarni o‘z ichiga oladi. UNESCO va UNICEF tashkilotlarining tadqiqotlari ham kitob o‘qishning yosh avlodning aqliy va  ijtimoiy  rivojlanishidagi  o‘rni  haqida  qo‘shimcha  dalillar  beradi.  Xulosa  qilib aytganda,  kitob o‘qish  inson tafakkurini kengaytirish, ma’naviy  olamni boyitish va jamiyat rivojida muhim omil hisoblanadi.