JAMOAT XAVFSIZLIGINI JANGOVAR TA’MINLASHDA MAHALLA INSTITUTINING O‘RNI - Xazratqulov Jasur Panjiyevich, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Mahalla  —  bu  aholining  o‘zini  o‘zi  boshqarish  tizimidagi  eng  qadimiy  va barqaror  ijtimoiy  tuzilma  bo‘lib,  jamiyat  barqarorligini  saqlash,  ijtimoiy  nazoratni amalga  oshirish  va  xavfsizlikni  ta’minlashda  asosiy  bo‘g‘inlardan  biridir.  Bugungi kunda  mamlakatimizda  jamoat  xavfsizligini  ta’minlash,  tinchlik  va  osoyishtalikni mustahkamlash davlat siyosatining eng muhim yo‘nalishlaridan biridir. Shu jarayonda mahalla  instituti  o‘ziga  xos  o‘rin  tutadi.  Chunki  mahalla  —  xalqimizning  qadimiy o‘zini-o‘zi  boshqarish  tizimi  bo‘lib,  u  nafaqat  ijtimoiy  hayotning  markazi,  balki xavfsizlikning birlamchi kafolatidir. “Obod va xavfsiz mahalla” tamoyili asosida olib borilayotgan ishlar bu tizimni yangi bosqichga ko‘tardi.