“SHATRANJNING AMIR TEMUR HUKMRONLIGIDAGI ROLI: STRATEGIYA VA SIYOSAT - Yoqubov Sanjar Baxtiyor o’g’li (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Ushbu  maqola  Amir  Temur  va  shatranj  o‘yinining  o‘rtasidagi  bog‘lanishni chuqur  o‘rganadi.  Shatranj,  asrlar  davomida  intellektual  o‘yin  sifatida  qadrlangan bo‘lib, hukmdorlar va sarkardalar orasida ulkan strategik tafakkurning namoyishiga aylangan. Amir Temur, o‘zining harbiy g‘alabalari va siyosiy qarorlari bilan dunyoga mashhur bo‘lsa-da, uning strategik fikrlash tarzida shatranj o‘yinining ta’siri sezilarli darajada  bo‘lgan.  Maqola,  shatranj  o‘yini  va  Temurning harbiy  va  siyosiy  qarorlar o‘rtasidagi o‘xshashliklarni tahlil qilib, uning davlatni boshqarishda qanday murakkab strategiyalarni qo‘llaganini ochib beradi. Shuningdek, Temuriylar davrida shatranjning madaniy va ilmiy jihatlari ham alohida o‘rganiladi.