EXINOKOKK SUYUQLIKLARIDAGI MIKROORGANIZMLARNI ANIQLASH - Xudoyarova G.N; Farxodov Sardor; Tolibov Sherzodjon; Djalolov Samirbek (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya.  Sayyoramizning  turli  hududlaridagi  g‘ayrioddiy  bioekologik sharoitlar  hayvonlar  va  insonlar  salomatligiga  salbiy  ta’sir  ko‘rsatmoqda.  So‘nggi yillarda hayvon va o‘simlik olamida yashovchi organizmlarda exinokokkoz kasalligini o‘rganishga oid ko‘plab ilmiy tadqiqotlar olib borilmoqda. Bugungi  kunda  bir  qator  mamlakatlarda  lichinka  tsestodozlari,  shu  jumladan echinokokk  gidatidozlarini  oldini  olish  maqsadida  samarali  diagnostik  usullar  va vaktsinalarni  yaratish  bo‘yicha  faol  izlanishlar  olib  borilmoqda.  Buning  uchun shtammlarni  tiplash  hamda  qo‘zg‘atuvchining  genetik  xususiyatlarini  aniqlash zarurdir.  Tadqiqot  davomida  echinokokkoz  bilan  kasallangan  bemorlardan  olingan kista suyuqliklari mikrobiologik tahlil qilindi.  Olingan  namunalar  madaniyat  usuli  orqali  turli  ozuqa  muhitlariga  ekilib, mikroorganizmlarning  morfologik  va  biokimyoviy  belgilariga  ko‘ra  identifikatsiya qilindi.  Shuningdek,  ajratib  olingan  mikroorganizmlarning  antibiotiklarga sezuvchanligi aniqlanib, ularning patogenlik darajasi baholandi. O‘tkazilgan tadqiqot natijalari  exinokokk  suyuqliklarida  ko‘p  hollarda  opportunistik  bakteriyalar (Staphylococcus,  Streptococcus,  Escherichia  coli  va  boshqalar)  uchrashini ko‘rsatdi.  Ushbu  ma’lumotlar  exinokokkoz  kasalligini  kompleks  davolashda mikrobiologik nazoratni kuchaytirish zarurligini tasdiqlaydi.