FAOL O‘QITISH METODLARI ORQALI O‘QUVCHILAR TANQIDIY FIKRLASHINI RIVOJLANTIRISH - X.Orziqulov; D.Abdurashidova (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya:    Ushbu  maqolada  faol  o‘qitish  metodlarining  o‘quvchilarda tanqidiy fikrlash ko‘nikmalarini shakllantirishdagi o‘rni va ahamiyati tahlil qilingan. Tadqiqotda zamonaviy pedagogik yondashuvlar, xususan, interfaol metodlar — “Aqliy hujum”,  “Klaster”,  “Bahs-munozara”,  “Venn  diagrammasi”,  “Fishbone”  va  boshqa usullarning  o‘quvchilarning  mustaqil,  tahliliy  va  mantiqiy  fikrlash  qobiliyatlariga ta’siri o‘rganiladi. Maqolada faol o‘qitish metodlarining an’anaviy yondashuvlardan farqli jihatlari, ularning o‘quvchilarda bilimga ongli munosabatni shakllantirishdagi o‘rni hamda o‘quv jarayonini motivatsion jihatdan faollashtirishdagi roli yoritilgan. Natijada,  faol  metodlar  asosida  tashkil  etilgan  darslar  o‘quvchilarning  tanqidiy fikrlashini rivojlantirishning samarali vositasi ekanligi asoslab berilgan.