HAZM TIZIMINING FIZIOLOGIYASI. HAZM TURLARI - Xudoyorova Gavhar Nurmamatovna,; Erkinova Mehribonu,; Abduhalimova Sabrina, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Kirish Inson organizmining eng muhim tizimlaridan biri — bu hazm tizimi (ovqat hazm qilish  tizimi)  bo‘lib,  u  hayot  faoliyatining  asosiy  sharti  —  oziqlanish  jarayonini ta’minlaydi. Har bir hujayra, to‘qima va a’zo o‘z funksiyasini bajarish uchun energiya va plastik moddalarga muhtoj. Shu energiya va qurilish moddalari hazm tizimi orqali olinadi.  Shu  sababli  hazm  tizimining  dolzarbligi  tibbiyot,  biologiya,  fiziologiya, gigiyena va klinik fanlar nuqtai nazaridan nihoyatda katta ahamiyatga ega.