OLIGAPOLIYA BOZORIDA MUVOZANAT VA RAQOBAT STRATEGIYALARI - Raxmatullayev Umarbek; Qo’ziboyev Akmalbek (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Annotatsiya: Ushbu tezisda zamonaviy iqtisodiyotda keng tarqalgan bozor shakllaridan biri — oligopoliya bozorining mohiyati, uning asosiy xususiyatlari hamda firmalar o‘rtasidagi strategik o‘zaro ta’sirlar tahlil qilinadi. Tadqiqotda Cournot, Bertrand, Stackelberg va Nash kabi klassik oligopoliya modellari orqali bozor muvozanati shakllanishining nazariy asoslari yoritilgan. Shuningdek, narx va narxdan tashqari raqobat strategiyalarining korxonalar xulq-atvori va bozor barqarorligiga ta’siri ko‘rib chiqilgan. Oligopoliyaning real sektor misollari asosida strategik qarorlar qabul qilish jarayonining amaliy jihatlari ochib berilgan. Tadqiqot natijalari bozor tuzilmasining iqtisodiy samaradorlik, innovatsiyalar va iste’molchilar farovonligiga ta’sirini baholash imkonini beradi.