STATISTIKANING JAMIYATDAGI O‘RNI VA AHAMIYATI - Jo’rayev Shamsiddin; Madrimov Xabibullo (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada statistikaning zamonaviy jamiyatdagi o‘rni va uning ijtimoiy-iqtisodiy jarayonlarni boshqarishdagi ahamiyati tahlil qilinadi. Statistika nafaqat axborot yig‘ish va qayta ishlash tizimi sifatida, balki davlat boshqaruvi, iqtisodiy rejalashtirish, demografik jarayonlarni baholash, bozor iqtisodiyoti sharoitida strategik qarorlar qabul qilishda muhim ilmiy-amaliy vosita sifatida qaraladi. Maqolada statistik ko‘rsatkichlarning real holatni aks ettirishi, shaffoflikni ta’minlashi, ijtimoiy farovonlik va rivojlanish darajasini baholashdagi roli yoritilgan. Shuningdek, zamonaviy axborot texnologiyalari, katta ma’lumotlar (big data) va raqamli statistik tizimlarning qaror qabul qilish jarayoniga ta’siri ham ko‘rib chiqiladi. Tadqiqot natijalari statistik axborotning jamiyat hayotining barqaror rivojlanishida hal qiluvchi omil ekanini ko‘rsatadi.