NAQD PULSIZ HISOB-KITOB TIZIMINI TAHLIL QILISH - Egamnazarova Aziza; Rahmonqulova Maftuna; Anorboyeva Sarvinoz (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Annotatsiya: Mazkur maqolada xo‘jalik subyektlari faoliyatida naqd pulsiz hisob-kitob tizimining o‘rni, ahamiyati hamda uning iqtisodiy barqarorlikka ko‘rsatadigan ta’siri tahlil qilinadi. Tadqiqotda korxonalarda naqd pulsiz to‘lovlar jarayonini tashkil etishning amaldagi tartiblari, ularni boshqarish mexanizmlari va huquqiy-me’yoriy asoslari yoritilgan. Muallif tomonidan naqd pulsiz hisob-kitoblarning afzalliklari — moliyaviy intizomni mustahkamlash, to‘lovlar xavfsizligini oshirish, hisob-kitoblarda shaffoflikni ta’minlash hamda iqtisodiy aylanma tezligini jadallashtirish nuqtai nazaridan tahlil etilgan. Shuningdek, O‘zbekiston bank tizimida elektron to‘lov infratuzilmasining kengayishi, raqamli to‘lov platformalarining joriy etilishi natijasida korxonalarda moliyaviy operatsiyalar samaradorligining oshishi isbotlab berilgan. Maqolada statistik ma’lumotlar, amaliy misollar hamda tahliliy yondashuv asosida naqd pulsiz hisob-kitob tizimini takomillashtirish bo‘yicha ilmiy taklif va tavsiyalar ishlab chiqilgan. Tadqiqot natijalari xo‘jalik yurituvchi subyektlar, tijorat banklari va moliyaviy tashkilotlar faoliyatida qo‘llash uchun amaliy ahamiyatga ega.