SQL SERVERDA ULANISHLAR VA CHEKLASHLAR - Tojimamatov Israiljon Nurmamatovich; Mirzarabjonova Odina Isroiljon qizi (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Annotatsiya: Ushbu ishda SQL Serverda ulanishlar va cheklashlar (constraints)ning ahamiyati va ishlash mexanizmlari batafsil tahlil qilinadi. Ma’lumotlar bazasida foydalanuvchi ulanishlarini boshqarish, ma’lumotlarning yaxlitligi va xavfsizligini ta’minlash bugungi kunda ilmiy va amaliy jihatdan muhim masalalardan biridir. Ishda Windows Authentication va SQL Server Authentication turlari, ulanish protokollari, connection pooling va encryption mexanizmlari, shuningdek, NOT NULL, UNIQUE, PRIMARY KEY, FOREIGN KEY, CHECK va DEFAULT constraints turlari misollar bilan ko‘rsatiladi. Natijada, SQL Serverdagi ulanishlar va cheklashlar ma’lumotlarning mantiqiy va xavfsiz saqlanishini ta’minlashdagi asosiy vosita ekanligi isbotlanadi..