KODDNING RELYATSION MODELI - Tojimamatov Israiljon Nurmamatovich; Ibroximova Gulnoza Abrorjon qizi (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Annotatsiya: Ushbu tezisda Edgar F. Kodd tomonidan ishlab chiqilgan relyatsion ma’lumotlar modelining nazariy asoslari va uning zamonaviy ma’lumotlar bazalaridagi ahamiyati yoritiladi. Relyatsion modelning asosiy tamoyillari, ma’lumotlarni jadvallar ko‘rinishida tashkil etish, munosabatlar orqali bog‘lash hamda ma’lumotlar izchilligi va yaxlitligini ta’minlash usullari tahlil qilinadi. Tadqiqot davomida Kodd tomonidan ishlab chiqilgan 12 ta relyatsion qoida mazmunan sharhlanib, ularning amaliy ahamiyati ko‘rsatib beriladi. Mazkur model zamonaviy MBBTlarning asosiy konsepsiyasi sifatida ma’lumotlarni samarali boshqarish va qayta ishlashda muhim o‘rin tutishi ta’kidlanadi.