INGLIZ VA O‘ZBEK TILLARIDAGI VATAN KONSEPTIGA OID MAQOLLARNING CHOG‘ISHTIRMA TADQIQI - Masadiqova Xilola Baxromovna (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Annotatsiya. Ushbu ilmiy maqolada ingliz va o‘zbek tillaridagi vatan (homeland) konseptiga oid maqollar chog‘ishtirma-lingvokulturologik jihatdan tahlil qilinadi. Tadqiqotda vatan konseptining semantik maydoni, baholovchanlik xususiyatlari, metaforik modellar va milliy mentalitet bilan bog‘liqligi aniqlanadi. Ingliz maqollarida vatan tushunchasining asosan home obrazi orqali individual-psixologik qadriyat sifatida namoyon bo‘lishi, o‘zbek maqollarida esa uning muqaddas, jamoaviy va axloqiy burch bilan bog‘liq konsept sifatida talqin qilinishi misollar asosida yoritiladi.