AHOLI TURMUSH DARAJASI STATISTIKASI - Xalimjonov Jaxongirmirzo (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqola O’zbekiston aholisi turmush darajasining statistik tahlilini kompleks yondashuv asosida o’rganadi. Maqolada turmush darajasining nazariy asoslari, uning ijtimoiy-iqtisodiy siyosat samaradorligini aks ettiruvchi asosiy ko’rsatkich sifatidagi ahamiyati ko’rib chiqiladi. Aholi daromadlari va xarajatlarini tartibga solish bo’yicha siyosatlarning natijalarini baholashda turmush darajasi markaziy o’rin tutadi. Birlashgan Millatlar Tashkiloti tomonidan belgilangan global ko’rsatkichlar tizimi, shuningdek, "iste’mol savatchasi" tushunchasi va u orqali minimal iste’mol darajasi hamda qashshoqlik chegarasini aniqlash metodologiyasi atroflicha tahlil qilinadi.